Tu ti-ai luat astazi portia de B12?

fo: consumerlab.com

Tu ti-ai luat astazi portia de B12? Tot auzim, ca vegani, ca trebuie sa fim atenti la carenta de B-uri, in special vitamina B12 care, intr-adevar, se gaseste doar in produsele din carne. Insa interesant este ca sursa vitaminei sunt microorganisme pe care le ingereaza animalele consumate de omnivori.

Asadar, singurele surse de provenienta ale B12 in alimentatia vegana sunt alimentele imbogatite cu B12 – inclusiv unele produse din soia si unele cereale pentru micul dejun- si suplimentele B12. Vitamina B12, fie in suplimente, alimente fortificate, fie in produse de origine animala, provine din microorganisme.

Atentie! Deficitul de B12 poate provoca anemie si afecta sistemul nervos!

Vitamina B12 este legata de proteinele din alimente si eliberată de activitatea acidului clorhidric si a proteazei gastrice în stomac. Atunci când vitamina B12 sintetica este adăugata in alimente fortificate si suplimente alimentare, aceasta este deja in forma libera si, prin urmare, nu necesita aceasta etapa de separare.

Aproximativ 56% dintr-o doza orala de vitamina B12 (1 mcg) este absorbita, dar absorbtia scade drastic atunci cand capacitatea factorului intrinsec este depasita (la 1-2 micrograme de vitamina B12).

Vitamina B12 este produsa de microorganisme si nu de plante. Alimentele si suplimentele fortificate sunt singurele surse sigure pentru vegani. Vitamina B12 este adăugată la unele alternative la produsele lactate, creme vegane, fulgi de drojdie inactivă, extracte de drojdie și cereale pentru micul dejun. Mancați aceste alimente de cel putin două ori pe zi!

Pentru a beneficia pe deplin de o dietă pe bază de plante, veganii ar trebui să facă una dintre următoarele:

Sa manance alimente fortificate de doua sau trei ori pe zi pentru a obtine cel puțin trei micrograme (mcg sau pg) de B12 pe zi

Sa ia un supliment B12 zilnic cu cel putin 10 micrograme

Sa ia un supliment saptamanal de B12 care să furnizeze cel putin 2000 micrograme.

Daca vă bazati pe alimente fortificate, verificati cu atentie etichetele pentru a va asigura că obtineti suficient B12. De exemplu, daca un lapte de plante fortificat contine 1 microgram de B12 pe portie, consumarea a trei portii pe zi reprezinta o doza adecvata a vitaminei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s