De ce vegan

Copyright

În ciuda stereotipurilor și miturilor despre vegani și vegetarieni, veganismul devine una dintre cele mai populare diete din întreaga lume. Fie că din motive etice sau de nutritie, dieta bazată pe plante este tot mai susținută atat de sportivi si vedete, precum și de medici, oameni de știință și specialiști în nutriție. Acest fenomen a început să prindă cusur și în România.

Potrivit unui sondaj realizat de foodpanda.ro, cea mai mare platformă de livrări de mâncare din România, numărul comenzilor online cu preparate vegetariene a crescut considerabil în 2018, cu aproximativ 800%. Potrivit aceluiași sondaj, în topul preparatelor vegetariene comandate online de către clienții platformei de la restaurantele cu specific vegetarian sau vegan se numără: supa cremă de linte, salata cu cinci ingrediente cu halloumi, urmate de burgerul vegetarian, lasagna vegetariană și salata Alaska cu ciuperci. De asemenea, valoarea medie a unei comenzi care conține exclusiv preparate culinare vegetariene este de 47 de lei.

„Preferința românilor pentru mâncarea vegetariană a crescut semnificativ în ultimul an. În această perioadă, comenzile cu preparate exclusiv vegetariene au crescut de nouă ori, fapt ce demonstrează că românii au început să acorde o mai mare atenție stilului alimentar. În plus, oferta este din ce în ce mai diversificată, astfel multe preparate care odată se găteau cu ingrediente din carne, au astăzi o variantă vegetariană, precum burgerul vegetarian sau lasagna vegetariană”, a declarat Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România, potrivit unui articol publicat pe asociatiaveganilor.ro.

Deci, de ce interesul tot mai mare al oamenilor către acest stil de viață? Cu siguranță dezbaterile în jurul acestui subiect pot părea inepuizabile, mai ales că, precum am spus și în primul capitol al lucrării, relația noastră cu mâncarea este bazată pe sentimente, iar acest subiect – veganismul și în principiu renunțarea la carne – nu este mereu tocmai unul ușor de… digerat. Însă cu siguranță există o serie de motive care nu pot fi contrazise sau dezbătute.

Pentru animale

Fără îndoială, animalele plătesc cel mai mare preț pentru un stil de viață non-vegan. Mai mult de 150 de miliarde de animale sunt ucise în fiecare an pentru alimente și nu se iau în considerare animalele care mor în urma laboratoarelor de vivisecție, circuri, parcuri marine, grădini zoologice, curse de cai, curse de oi și sporturi de sânge, cum ar fi lupte cu tauri, cocoși sau câini etc. Numerele acestea sunt uluitoare, iar multe studii arată că veganismul este singura cale prin care putem schimba acest fenomen. O serie de statistici care nu au fost popularizate, arată ororile din spatele ușilor fabricilor de obtinere și procesare a cărnii.

Așadar, potrivit unor statistici publicate de USDA în 2013, 8,6 miliarde de pui au fost măcelăriți într-un an, numai pe teritoriul SUA. Ca să pun lucrurile într-o perspectiva mai familiară, se estimează că 108 milioane de oameni au fost uciși în războaie pe parcursul secolului XX, iar pentru întreaga istorie umană, crimele de război se ridică la aproximativ 1 miliard, potrivit unei statistici publicate de NY Times, în 2003. Deci avem:

7,6 miliarde de pui uciși într-un singur an într-o singură țară – mai mult decât toți oamenii care au murit vreodată in războaie.

Aproximativ 11 milioane de persoane au murit în Holocaustul lui Hitler. În 2013, doar Statele Unite au sacrificat peste 112 de milioane de porci. Dintre victimele holocaustului, 1,1 milioane au fost copii. 1 milion de viței care au fost sacrificați an după an după an.

Numărul estimat de oameni care au trăit vreodată pe pământ în întreaga existență a speciilor noastre ajunge la 107,6 miliarde. Noi ucidem în fiecare an peste 2,7 miliarde de pești.

   Acum, serios: cine sunt adevăratele victime în această lume?

Pentru mediu

Creșterea animalelor pentru mâncare este cea mai mare sursă de distrugere a omului si a planetei. Este cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră, si sursa numărul 1 de poluare a apei și defrișări ale pădurilor tropicale.

Dietele bazate pe produse de origine animală sunt, de asemenea, un factor major de contribuție la poluarea aerului, la zonele oceanice care sunt pe moarte, la pierderea habitatelor și dispariția speciilor. Și când includem toate resursele care se duc în creșterea animalelor în scopuri alimentare – terenurile, îngrășămintele, pesticidele insecticide, combustibilii fosili și apa dulce – industria agroalimentară nu devine altceva decât o utilizare costisitoare și risipitoare a resurselor noastre naturale limitate. Agricultura este unul dintre cei mai mari contribuabili la emisiile de gaze cu efect de seră (mai mult decât toate transporturile), estimându-se o creștere de până la 50% până în 2050. Creșterea animalelor pentru produsele de origine animală necesită mult mai mult teren, apă și energie decât producția de cereale; Se generează 27 kg de CO2 pe kilogram de carne de vită în comparație cu 0,9 kg pe kilogram de linte. Conform unui studiu Oxford din 2016, adoptarea unei diete vegane la nivel global ar reduce emisiile legate de alimente cu 70 de centimetri.

Pentru un stil de viață sănătos

Voi incepe acest subiect dezvăluind cu onestitate că veganismul nu ne promite sănătate perfectă, și asta e bine. Fundamental, veganismul nu este despre sănătatea noastră; este vorba despre animale. Dar asta nu înseamnă că nu există o mulțime de motive solide că o dietă pe bază pe plante poate avea nenumărate beneficii asupra sănătații.

Un plan alimentar vegan poate ajuta la eliminarea alimentelor nesănătoase din dietă. Îndepărtarea acestor alimente din dietă poate ajuta la reducerea riscului bolilor cardiovasculare, precum și a anumitor tipuri de cancer.

Deși veganismul nu este neapărat un bilet către tărâmul vieții veșnice, numeroase studii științifice arată că dieta pe bază de plante ajută la reducerea riscului unor afecțiuni majore, precum diabetul și bolile de inimă. O dietă vegană reduce, de asemenea, simptomele persoanelor care suferă de artrită și poate ajuta la prevenirea obezității, care afectează peste 50% dintre bărbații și femeile din regiunea europeană, potrivit unui studiu publicat de OMS.

O dieta complet vegană este potrivita în timpul sarcinii, lactației și copilăriei, cu condiția ca aceasta să fie bine planificată. Este foarte important ca echilibrul dietei vegane să satisfacă cerințele energetice pe o gamă largă de alimente vegetale și să acorde atenție anumitor substanțe nutritive care pot fi esențiale, cum ar fi proteine, fibre, acizi grași omega-3, fier, zinc, iod, calciu, vitamina D și vitamina B12, potrivit unui studiu publicat de Societatea Științifică pentru Nutriție Vegană (SSNV), publicat in revista PubMed.gov.

Printre beneficiile unei diete vegane asupra sănătații se (mai) numără

Indicele de masa corporala. Mai multe studii privind populația arată că o dietă fără carne duce la scăderea BMI – de obicei un indicator al unei greutăți sănătoase și a lipsei de grăsime pe corp.
Piele sanatoasa. Nucile și vitaminele A și E din legume joacă un rol important în pielea sănătoasă, astfel încât veganii vor avea de obicei o bună stare de sănătate a pielii.

O viață mai lungă. Mai multe studii indică faptul că cei care urmează un stil de viață vegan sau vegetarian trăiesc în medie cu trei până la șase ani mai mult decât cei care nu, potrivit nursingdegree.net.
Fara alergii. Reducerea de lactate, carne și ouă este adesea legată de atenuarea simptomelor alergiilor de diverse tipuri. Cancer de prostată. Un studiu major a aratat ca barbatii aflați în stadiile incipiente ale cancerului de prostata și care au trecut la o dieta vegană au oprit progresul cancerului sau chiar au învins boala.
Cancer de colon. Consumul unei alimentații constând din cereale integrale, împreună cu fructe și legume proaspete, vă poate reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer de colon.
Cancer mamar. Țările în care femeile consumă foarte puțină carne și produse de origine animală au o rată mult mai mică de cancer la sân decât femeile din țările care consumă mai multe produse de origine animală.
Degenerescenta maculară. Dietele cu multe fructe și legume proaspete, în special verdeață cu frunze, morcovi, dovleac și cartofi dulci, pot ajuta la prevenirea apariției degenerării maculare legate de vârstă.
Cataracta. Se consideră că și cataracta este împiedicată prin consumul acelorași fructe și legume. Se crede că aceste alimente antioxidante ajută la prevenirea cataractei.
Artrită. Eliminarea consumului de lactate a fost mult timp legată de ameliorarea simptomelor artritei, dar un nou studiu arată că o combinație de dietă fără gluten și vegană este foarte promițătoare pentru îmbunătățirea stării de sănătate a celor care suferă de poliartrită reumatoidă.